Pandur Gépkölcsönző

Tippek, tanácsok, gyakori kérdések

Parketta csiszoláshoz:

- Lakkozott keményfa parkettánál először egy durva (P24-P36) szemcséjű csiszolópapírral távolítsuk el a lakkréteget, ezután jöhet a finomcsiszolás P60, P80, vagy P100-assal. Fenyő padló és szalagparketta esetében ne használjunk P40-nél erősebb papírt, ezek a burkolatok sérülékenyebbek: előbbi a puhasága, utóbbi pedig a vékony kopóréteg miatt.
Általánosan kb. 10 m2-enként 1 durva + 1 finom papírral lehet számolni, a gyakorlat azt mutatja, hogy a finomcsiszoláshoz kevesebb is elég.

- A csiszológép hengerére a szalagokat 2 egymással szemben elforduló tengely segítségével rögzítjük. Először kézzel illesszük be a két végét a tengelyek közé, majd ezeket az imbuszkulcsokkal egyszerre, ellentétes irányban forgatva feszítsük meg. Ügyeljünk a pontos méretre, a túl hosszú csiszolóanyag hozzáérhet a hengeren belül álló csapágyházhoz, és így akadályozhatja a henger forgását! Ha a papír nagyon száraz, érdemes egy nyirkos szivaccsal áttörölgetni, hogy ne törjön meg könnyen. A finom szemcséjű anyagok vékonyabbak mint a durvák, ezért a befogatáskor közéjük szoktak tűzni egy kb. 2cm-es csíkot egy már elhasznált darabból.
Csiszolópapír felfogatása


- Csiszoláskor a helyiségben körbe haladunk, ha megállunk, előtte a hengert fölemeljük! Az utolsó finomítást a beeső fénnyel párhuzamosan oda-vissza kell végezni.
A falak mellett, radiátorok alatt elmaradt részeket szélcsiszológéppel újíthatjuk fel.
Szélcsiszoló


- -- --- ---- ----- o o o ----- ---- --- -- -Folytatjuk...

Pandur László EV.